Top 10 ciudatenii in astronomie

Ulei de Morcovi

Stea de hipervitezaCu cat privim mai mult la stele si galaxii, cu atat lucrurile par sa devina mai ciudate. Chiar si spatiul in sine este foarte bizar. Studiile recente sugereaza ca materialul din care este facut universul se intinde pe 150 de miliarde de ani lumina, in ciuda faptului ca varsta sa este de 13,7 miliarde de ani. De la stele extraordinar de rapide pana la natura materiei, acest top 10 ciudatenii in astronomie contine cele mai misterioase elemente din univers.

10. Stelele de hiperviteza

Daca ati privit vreodata cerul noptii, probabil v-ati pus macar o data o dorinta pe o stea cazatoare (meteor). Insa stelele cazatoare chiar exista si sunt extrem de rare (cam una in 100 de milioane). In anul 2005, astronomii au descoperit prima stea de hiperviteza, care iesea dintr-o galaxie cu aproape 852 de kilometri pe secunda (de zece ori mai repede decat miscarea unei stele obisnuite). Oamenii de stiinta au cateva idei legate de motivul pentru care aceste stele sunt aruncate in afara galaxiei, insa nimic nu este sigur – fie este vorba de o supernova, fie de o gaura neagra supermasiva.

9. Gaurile negre

Ce poate fi mai ciudat decat o gaura neagra? Dincolo de frontiera gravitationala a unei gauri negre (sau a orizontului evenimentului), nici materia si nici lumina nu pot scapa. Astrofizicienii cred ca stelele aflate pe moarte, care au masa de trei pana la 20 de ori mai mare decat a soarelui, pot forma aceste obiecte ciudate. In centrele galaxiilor, se crede ca exista gauri negre de aproximativ 10 000 pana la 18 miliarde de ori mai grele decat soarele, marite prin inghitirea prafului, gazului, stelelor si a gaurilor negre mici. Dar exista si gauri negre de dimensiune medie? In mod surprinzator, dovezile in acest sens sunt rare si discutabile.

8. Magnetarii Magnetar

Soarele se invarte cam o data la fiecare 25 de zile, deformandu-si treptat campul magnetic. Ei bine, imaginati-va o stea mai grea decat soarele, care se afla pe moarte, cum se prabuseste intr-un teanc de materie cu diametrul de numai 19 kilometri. La fel ca o balerina care se roteste tragandu-si bratele spre interior, aceasta schimbare in dimensiune invarte steaua neutronica (si campul sau magnetic) pana ce scapa de sub control. Calculele arata ca aceste obiecte poseda campuri magnetice temporare de circa un milion de miliarde de ori mai puternic decat cel al Pamantului. Acesta este indeajuns de puternic pentru a distruge o carte de credit de la distanta de sute de mii de kilometri si pentru a deforma atomii in cilindrii ultrasubtiri.

7. Neutrinii

Scoateti o moneda din buzunar si tineti-o sus pentru o secunda. Aproximativ 150 de miliarde de particule minuscule, aproape lipsite de masa, numiti neutrini, tocmai au trecut prin moneda ca si cum aceasta nici nu ar exista. Oamenii de stiinta au descoperit ca originea neutrinilor se afla in stele, materialul nuclear si Big Bang. Particulele elementare pot fi gasite in trei “arome” si dispar aparent fara motiv. Deoarece neutrinii interactioneaza in mod ocazional cu materia normala, cum ar fi apa sau uleiul mineral, oamenii de stiinta spera ca pot utiliza aceste elemente ca pe niste telescoape revolutionare, pentru a vedea dincolo de regiunile din univers ascunse de praf si gaze.

6. Materia intunecata

Daca puneti toata energia si materia din cosmos intr-o placinta si o impartiti, rezultatul va fi unul socant. Toate galaxiile, stelele, planetele, cometele, asteroizii, praful, gazele si particulele reprezinta doar 4% din universul cunoscut. Cea mai mare parte din ceea ce noi numim “materie” (aproximativ 23% din univers) este invizibila pentru ochii umani si instrumente. Cel putin pentru moment. Oamenii de stiinta pot vedea efectul gravitatiei materiei intunecate asupra stelelor si galaxiilor, insa inca nu au gasit o metoda prin care sa o detecteze in mod concret. Acestia cred ca niste particule similare cu neutrinii, insa mult mai masive, ar putea reprezenta aceasta materie nevazuta si misterioasa.

5. Energia intunecata Materia si energia intunecata

Ceea ce baga pe toata lumea in ceata, inclusiv pe oamenii de stiinta, este energia intunecata. Continuand analogia cu placinta, energia intunecata reprezinta o portie uriasa de 73% din universul cunoscut. Aceasta pare sa umple intreg spatiul si sa indeparteze galaxiile unele de celelalte, la viteze tot mai mari. Unii oameni de stiinta cred ca aceasta expansiune va face ca galaxia noastra sa devina un “univers insular” in cateva trilioane de ani, avand in vedere ca nu vor mai fi alte galaxii prin preajma. Altii cred ca rata expansiunii va deveni atat de mare, incat aceasta va conduce la un “Big Rip”. In acest scenariu, forta energiei intunecate biruie gravitatia si demonteaza stelele si planetele, fortele care mentin particulele lipite unele de altele, moleculele din acele particule si, in cele din urma, atomii si particulele subatomice.

4. Planetele

Poate parea ciudat, pentru ca si noi traim pe o planeta, insa planetele sunt unele din cele mai misterioase membre ale universului. Pana acum, nicio teorie nu poate explica pe deplin cum discurile de praf si gaz din jurul stelelor pot forma planete, in special pe cele stancoase. Faptul ca cea mai mare parte a planetei este ascunsa sub suprafata sa, nu usureaza lucrurile. Instrumentele avansate pot oferi indicii cu privire la ce se afla dedesubt, insa oamenii au explorat intens doar cateva planete din sistemul solar. Abia in anul 1999 a fost detectata prima planeta situata in afara vecinatatii noastre ceresti, iar in noiembrie 2008 au fost obtinute primele imagini de buna credinta ale unei exoplanete.

3. Gravitatia

Forta care ajuta stelele sa se aprinda, planetele sa nu se dezmembreze si obiectele sa orbiteze, este una din cele mai omniprezente si, in acelasi timp, cele mai slabe din cosmos. Oamenii de stiinta au reglat aproape fiecare ecuatie si model pentru a descrie si prezice gravitatia, dar sursa acestei forte in cadrul materiei ramane un mister total. Unii cred ca niste particule infime, numite gravitoni, sunt cele care emana forta in toata materia, insa ramane discutabil daca ele vor fi sau nu detectate vreodata. Totusi, oamenii de stiinta vaneaza cu intensitate niste zguduituri majore din univers, numite unde gravitationale. Daca sunt detectate, atunci conceptul lui Einstein care sustine ca universul este o “tesatura” de spatiu-timp ar putea fi o baza solida. Viata in univers

2. Viata in univers

Materia si energia abunda in univers, insa doar in cateva locuri din acesta exista conditiile perfecte din care rezulta viata. Ingredientele de baza si conditiile necesare pentru ca viata sa apara sunt acum mult mai bine intelese, multumita accesului abundent la viata de pe Pamant. Insa reteta exacta care transforma elementele de baza (carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor si sulf) intr-un organism este inca un mister total. Oamenii de stiinta sunt in cautarea unor noi zone din sistemul solar unde viata ar fi putut prospera, in speranta ca vor ajunge la o teorie convingatoare privind originea vietii.

1. Universul

Sursa energiei, materiei si a universului in sine este misterul suprem al astronomiei. Bazandu-se pe un amurg raspandit, numit radiatie de microunde cosmice de fond, oamenii de stiinta cred ca universul s-a format in urma unui Big Bang – o extindere de neinteles a energiei, dintr-un stadiu ultra fierbinte si ultra dens. Cu toate acestea, descrierea timpului dinainte de eveniment ar putea fi un lucru imposibil. Totusi, cautarea unor particule care s-au format la scurt timp dupa Big Bang ar putea arunca o lumina noua asupra existentei misterioase a universului.

Acest articol a fost publicat în Univers. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>